Kullandığımız bir çok cihazda bulunan, cihaza ait cihazın tanımı, seri numarası, model numarası vb. bilginin bulunduğu bir mikro denetleyici işlemci vardır. Mikro denetleyici işlemciler; ROM dediğimiz sadece okunabilir, silinmeyen ve güncelleme yapılabilir bir yapıyı da içerir. Bu mikro denetleyici işlemciler, cihazın işlevlerini ve görevlerini içlerinde bulunan bir yazılım ile diğer işlemcilere ve cihazlara bildirerek çalışır. Bu yazılıma Firmware (Bellenim veya Üretici Yazılımı) denir.
Mikro deneteleyici işlemci ve mikro işlemciler içinde bulunan bir yazılımdır. Mikro denetleyici işlemcilerin işletim sistemi diyebiliriz. Elektronik donanım üretici firmalar ürettikleri cihazın içine kullandıkları mikro denetleyicilere bu yazılımı yükleyerek çalışmasını sağlarlar. Çevremizde bulunan bir çok cihazın için mikro denetleyici vardır. Örneği BIOS, yazıcılar, cep telefonları, televizyonlar, mouse (fare), SSD diskler vb. içlerinde bir mikro denetleyici bulunur. Bu mikro denetleyicinin üzerindeki firmware (bellenim) yazılımı ile çalışırlar.
Her firmware yazılımın belirli bir versiyonu (sürümü) vardır.
SSD Diskler ilk çıktığında üzerindeki firmware için birçok test yapılmıştır. Kullanıma başladıktan sonra cihazlar bazı durumlar karşısında hatalar ve sorunlar oluşturur. Bunlar güvenlik sorunları, haberleşme sorunları, beklenmedik cevap karşısında kapanma vb. gibidir. Bazen de kullanıma başladıktan sonra okuma ve yazma hızlarında gibi iyileştirmeler gerekebilir.
SSD Diskler bu sorunları ve hataları düzeltmek için üretici firmalar belirli zamanlarda firmware güncelleştirmesi yayınlar. Yani kullanılan firmware yazılımın yeni bir versiyonunu (üretici yazılımı sürümünü) yayınlarlar.
SSD Disk firmware güncellemesi yüklenmesi ile cihazdaki sorunlar giderilir ve SSD diskler daha kararlı (stabil) çalışır.
Günümüzde çoğu elektronik donanım üretici firma, kendine ait programlar ile otomatik veya isteğe bağlı firmware güncellemesi yapmaktadır.
Bazı donanımlar için kendiniz firmware güncellemesini yapmanız gerekir. Firmware güncellemesi için öncelikler üretici firmayı, markayı, modeli bilmeniz gerekir. Ayrıca kullandığınız firmware versiyonunu (üretici yazılımı sürümünü) bilmenizde gereklidir. En son sürümü kullanıyor olabilirsiniz, firmware güncellemesine ihtiyacınız yoktur.
Üretici firmanın destek sitesinden veya ürün yazılımı ile firmware güncellemesini kontrol edebilirsiniz.
Bu program ile SSD diskinizin modelini, firmware versiyonunu (üretici yazılımı sürümü), kapasitesini, arayüzünü, disk sıcaklığını vb. bilgileri görebilirsiniz.
Bu program ile SSD Disklerin firmware versiyonu kontrol edilir ve yeni sürüm varsa güncelleme yapabilirsiniz. Örneğin SanDisk Solid State Drive için firmware versiyonu (üretici yazılımı sürümü) R201 dir.
SSD Disk firmware güncellemesi diski kararlı ve düzgün çalışması için hazırlanmıştır. Disk firmware güncellemesi sonrası disk bozulma olasılığı çok düşüktür.
SSD Disk firmware güncellemesi sırasında elektrik kesilmesi yaşanırsa bozulur.
SSD Disk firmware güncellemesi sırasında programı kesintiye uğratacak antivirüs programları varsa güncelleme durursa bozulur.
SSD Disk firmware güncellemesi sonrası diskiniz bozulursa üretici firmadan destek alabilirsiniz.
Firmamızdan firmware güncellemesi hakkında bilgi edebilirsiniz.